- قوانین هفتگانه اجرای صحیح HACCP
قانون اول: تجزیه و تحلیل خطرات – خطرات بالقوهای که باید در فراوری و بستهبندی آبمیوه مورد توجه قرار گیرد، توسط راهنمای خطرات و کنترلهای FDA بصورت کلی بیان شده است.
قانون ۲: تشخیص نقاط کنترل بحرانی – نقاط CCP نقاطی هستند که در صورت کنترل نکردن در فراوری و تولید یک محصول غذایی، خطرات مهمی محصول نهایی را تهدید میکند. عموما مراحل گرمایی فراوری در تغلیظ یا پاستوریزاسیون نقاط کلیدی CCP در یک طرح فراوری/ بستهبندی آبمیوهها هستند.
قانون ۳: شناسایی حد یا حدود بحرانی برای هر ccp . در مورد هر ccp باید طوری رفتار شود که کنترل خطرات موجود به طور کامل و به صورت مناسب تضمین شود.
قانون۴ : ایجاد سیستمهایی برای مونتیورینگ هر ccp- مونتیورینگ شامل موارد زیر است: اینکه چطور ccpها ارزیابی میشوند، اجرای اعمال کنترلی در ورودیهای زمانی مناسب، تشخیص اینکه چه قسمتی اعمال مربوطه را کنترل میکند و در نهایت نگهداری و ضبط کامل این اعمال انجام شده.
قانون ۵: اجرای اعمال اصلاحی – که میتواند شامل اعمال زیر باشد. انجام دوباره اعمال اجرایی روی محصول، تبدیل محصول، به یک فراورده غیر غذایی یا تخریب محصول اعمال اصلاحی میتواند به صورت کوتاه مدت و یا بلند مدت انجام شود و نیز مستندات باید حفظ شوند
قانون۶: اجرای مراحل تاییدیه- مراحل تاییدیه بدین منظور به کار میروند که بدانیم سیستم به صورت درست و مناسب در حال فعالیت است و مراحل کلی و عمومی موجود در طرح HACCP به طور کامل در حال ردیابی است.
قانون۷: حفظ و نگهداری شواهد و مستندات – که این مورد شامل ضبط تمامی قسمتهای مختلف طرح HACCP است. همچنین سایر موارد نظیر: طی مراحل لگاریتمی، پاکیزهسازیو میکروبزدایی، موافقت نامههای تامینکننده و اسناد مختلف نیز باید به طور کامل ضبط و نگهداری شوند. شواهد و ضوابط الکترونیکی اگر برابر با قوانین و نیازهای الکترونیکی FDA باشند، قابل قبول هستند.
- اعتبار طرح HACCP
هر طرح اجراییHACCP در مورد فراوری آبمیوهها باید حداقل یک بار طی ۱۲ ماه تایید شود. همچنین طرح مورد استفاده باید حداقل سالی یک بار مورد تایید واقع شود و نیز زمانی که تغییراتی در هر یک از مراحل و یا محصول نهایی تولیدی اعمال شود، ممکن است تاثیر برخطرات احتمالی ایجاد شده و یا خود طرح HACCP بگذارد که باید طرح مجددا طبق موارد اصلاحی جدید مورد ارزیابی قرار گیرد.
- نیاز ۵ لگاریتمی
علاوه بر فراوری آبمیوه تحت یک طرح HACCP ، پردازشگرها و ماشینآلات باید متضمن این مطلب باشند که آلودگی میکروارگانیسمهای وابسته به آبمیوه در محصول نهایی تولید شده به میران ۹۹۹/۹۹ درصد کاهش یابد که این مورد را به نام چرخه ۵ لگاریتمی و یا کاهش آلودگی ۱۰۰ هزار مرتبهای هم میشناسند. این عمل باید در همان هنگام پرشدن آبمیوهها در قوطی یا هنگام بستهبندی آنها صورت گیرد. این کاهش بار میکروبی و چرخهی ۵ لگاریتمی عموما توسط پاستوریزاسیون آبمیوهها به طور کامل انجام میگیرد. اگر چه سایر روشها نیز نظیر استفاده از اشعهی ماوراءبنفش در چرخهی تولید آب سیب باعث کاهش بارآلودگی میشود.
- سایر فعالیتها
ماشینآلات فراوری و بستهبندی آبمیوهها مراحل HACCP را همانطور که در قوانین بیان شده، اجرا میکنند. البته همانطور که اطلاعات و تحقیقات در زمینههای مختلف فزونی مییابد، بهبود مراحل HACCP آبمیوهها نیز ادامه دارد.به عنوان نمونه؛ بعد از آنکه قوانین مربوط به HACCP آبمیوهها تدوین شد، شواهدی مربوط به اینکه دقت کافی در مورد حمل و نقل عمده کنسانترههای تغلیظ شده آبمیوهها برای مخلوط کردن بیشتر آنها که یک امر معمولی در این صنعت محسوب میشود، صورت نگرفته به دست آمد که خلاء ایجاد شده پس از قوانین اصلاحی بعدی از بین رفت.
ثبت ديدگاه